Dit is
Spijkenisse Bike United

Wielervereniging “Spijkenisse Bike United” gestart met het nieuwe fietsseizoen 2019. Vanaf begin Januari 2019 zijn de eerste gezamenlijke ritten in 2019 bij wielervereniging “Spijkenisse Bike United” een sportief feit. Deze enthousiaste club is volop in beweging.

Elke zondag vanaf 09:30u start er vanaf Sporthal Den Oert in Spijkenisse een groep met enthousiaste racefietsers voor een gezamenlijke fietstocht naar Hellevoetsluis, Rockanje en Oostvoorne. Via de maasvlakte en de dorpjes Heenvliet en Geervliet gaat de route terug naar Spijkenisse. Na zo’n twee en een half uur trappen vervolgen de deelnemers moe maar voldaan de rest van de zondag. Als u ooit ook wel eens gedacht heeft om gezamenlijk te gaan fietsen en trainen is nú de juiste tijd om aan te sluiten.

HET ONTSTAAN

In 2014 is Spijkenisse Bike United ontstaan uit een groepje enthousiaste wielrenners die samen vanuit hun woonplaats Spijkenisse wilden gaan rijden. Het idee was om beginnende racefiets(st)ers te helpen om in een groepje te kúnnen rijden én trainen, om zó veilig op een hoger sportief plan te kunnen komen. Momenteel is SBU een officiële wielervereniging met eigen statuten en een algemene ledenvergadering en aangesloten bij de KNWU. Er wordt om de
drie jaar een nieuw clubtenue ontwikkeld en er bestaat inmiddels een wedstrijdafdeling én een toerafdeling. Het sociale vanaf het begin wordt gekoesterd en maakt zelfs deel uit van de uitgangspunten van de wielerclub. Er zijn momenteel al bijna 80 leden.

UITGANGSPUNTEN VAN SBU

SBU kent een aantal uitgangspunten en heeft deze hoog in het clubvaandel staan en zelfs vastgelegd. Zo staan ‘veiligheid’ en ‘respect’ voor de mede weggebruik(st) ers, verkeersregels én elkaar als belangrijkste genoemd. Direct daarna komen ‘plezier’ in het sporten mét elkaar én ‘toegankelijkheid’. Het is laagdrempelig om bij de club aan te sluiten. Vervolgens komen ‘verbetering van prestaties’ door gezamenlijke trainingen, toerritten én wedstrijden én het ‘sociale’ aan bod.

VERSCHILLENDE SNELHEIDSGROEPEN

Captains begeleiden verschillende snelheidsgroepen. Zo is er een groep A, B én C met uiteenlopende ambitieniveaus. Voor elk wat wils voor beginners én gevorderden. Voor mannen en vrouwen. Voor fiet(st)sers met een matige conditie én voor afgetrainde tempobeulen. Voor wedstrijdrijd(st)ers én toerrijd(st)ers. De echte hardrijd(st)ers die zich met de concurrentie willen meten vloeien meestal dóór naar de wedstrijdafdeling. Dáár wordt men opgevangen met goede adviezen om dóór te kunnen groeien. In het SBU lidmaatschap van momenteel € 40 per jaar is óók een KNWU basislicentie inbegrepen waarmee eventueel lokaal gekoerst kan worden. Groep A kent een gemiddelde groepssnelheid vanaf 36 km/u. Groep B komt thuis met een groepsgemiddelde vanaf 32 km/u en de (opstap) C groep kent een groepsgemiddelde vanaf 28 km/u. Dit zijn slechts indicaties en uiteraard rijden alle groepen aan de start van het nieuwe 2019 seizoen wat langzamer dan in het midden én het eind van het seizoen. De snellere groepen A én B starten zondags om 09:25u en dat is 5 minuten eerder dan groep C. Zomers wordt er óók op de woensdagavond in groepsverband gereden.

SOCIAAL

Het SBU credo is: ‘Samen uit Samen thuis’ en geldt voor de B én C groep. De captains zien er op toe dat de groepen tijdens de rit bijeen blijven. Er wordt gewacht op mogelijke achterblijvers tenzij deze aangeven liever alleen verder te willen fietsen. Het sociale van SBU zit ‘m bijvoorbeeld in het ‘twee aan twee’ rijden waar het kán, het om de beurt op kop komen, het wisselen van posities tijdens de rit (zodat er telkens met anderen kán worden gepraat), elkaar voldoende ruimte laten bij het inschuiven, elkaar waarschuwen voor mogelijke obstakels én de groep mét elkaar te laten ‘draaien’ waar het kán. Zó wordt de techniek van het rijden in een ‘dubbele waaier’ geoefend en geeft deze groepsdynamiek een extra dimensie boven het individueel rijden. De individuele prestatie is dan ook ondergeschikt aan het groepsrijden. Ook worden er informatieavonden georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen binnen het kader van de wielersport.

IMAGO

Wielrenners hebben soms te maken met negatieve sentimenten bij mede weggebruik(st)ers. SBU leden beseffen dat. Dáárom is respect voor medeweggebruikers en verkeersregels als belangrijk uitgangspunt opgenomen. Zó wordt er snelheid gemaakt als de weg zich daar voor leent. In dorpjes wordt rustig aan gedaan en voor (loslopende) honden wordt ingehouden zonder commentaar op eventuele baasjes te leveren. SBU probeert in elk geval te werken aan een positiever imago van wielrenners in het verkeer. Zo werkt SBU óók aan het steunen van goede doelen zoals het Sophia kinderziekenhuis, Make a wish én heeft SBU zich ingezet voor het Vredenhofhuis en stichting ALS.

WEDSTRIJDEN

Er bestaat een wedstrijdcommissie die de SBU leden helpt bij het deelnemen aan diverse wedstrijden. Met de basislicentie kan de stap naar deelname aan wedstrijden eenvoudig gezet worden. Er zijn diverse competities waar aan deelgenomen kan worden zoals bijvoorbeeld de “ZOMOCO” (Zondag Morgen Competitie) bij diverse verenigingen, de “Deko Bikesport Dinsdag avond competitie”, de “Zaterdag koers” (voorjaarskoersen bij Ahoy Rotterdam) en het “Cees Boer klassement” (woensdag avond competitie bij de coureur in Maassluis). Voor de échte strijd(st)ers kan er een wedstrijdlicentie worden aangevraagd via SBU. Daarna kan men deelnemen in de Sportklasse, bij de Amateurs of, voor de jongere talentvolle renners, bij de Elite klasse. De verenging is jaarlijks vertegenwoordigd bij de koppeltijdrit in Abbenbroek en de ploegentijdrit in Zuidland. In de mobiele SBU clubtent is er na afloop een gezellige afsluiting.

TOERRITTEN

De toercommissie organiseert één keer per maand een wat langere toerrit. Aan het begin van het seizoen wordt er gestart met tochten rondom de 100 kilometer en dat bouwt op naar ritten rondom de 200 kilometer halverwege en tegen het einde van het seizoen. Deze tochten gaan telkens naar een andere bestemming. In 2019 zijn dat de plaatsen Renesse, Katwijk, Gouda, Almkerk, Vianen, Abcoude, Kalmthout en Zierikzee. Jaarlijks wordt de Jean Nelissen Classic in Vianden, Luxemburg bezocht en reist SBU af naar het mooie Limburg waar wordt deelgenomen aan de Amstel Gold Experience met de start en aankomst in Valkenburg aan de Geul. Ook wordt er aan het eind van het seizoen een mountainbiketocht in de Loonse en Drunense duinen georganiseerd.

SLOGAN

Spijkenisse Bike United is een betrekkelijk jonge wielervereniging die enthousiast aan de weg timmert. De lettercombinatie SBU staat óók voor Sociaal, Bevlogen, Uitdagend. Als dit u aanspreekt is het wellicht een idee om binnenkort eens bij een groepsrit aan te haken en wie weet blijkt het goed te passen in uw streven om in betere conditie te blijven of te komen.

/ /

Aanmelden als lid

De contributie voor het SBU lidmaatschap bedraagt € 40,- per kalender jaar

ideeënbus /vraagbaak

Heeft u ideeën of vragen, dan kun je die altijd stellen via de mail of via de groeps-app. Wij van SBU vinden het belangrijk dat ook jij als lid je betrokken voelt bij de club.

Maurice de Keijzer

Voorzitter

Stefan van Sprang

Secretaris

Marco Andeweg

Penningmeester

Edwin Tertoole

Wedstrijden

Fred Kloppers

Marketing / Communicatie / Tour

Korsten van der Poel

Marketing / Communicatie / Tour

Danny Schipper

Beheerder Website

Hoofdsponsor

BikesPoint
Site by Alsjeblaft!