Verslag SBU toerrit Katwijk

De weersvoorspellingen waren de hele week al gunstig voor Zondag 7 april 2019. Droog, zonnig én óók qua temperatuur een prima fietstweertje volgens Piet Paulusma! De opkomst was veelbelovend. Ná een paar foto’s in het nieuwe tenue, dankzij Edwin Tertoole, vertrokken we iets ná 08:30u vanaf Sporthal Den Oert.
Met 16 deelnemers én één deelneemster kronkelde er een aardige SBU sliert aan overwegend blauw gekleurde fietsrecreanten in de richting van de pont van Rozenburg, over de Nieuwe Waterweg, naar Maassluis. Dit eerste stuk was nog best frisjes en het wachten was op het dóórbreken van de zon. De stemming was opperbest.
Dat gold zeker niet voor de “kaartjesmeneer” op de pont. Zijn gezicht stond op zware onweer toen al die vrolijke SBU fiets(t)ers één voor één de pont op kwamen hobbelen. Via de automaat betalen? Duurt véel te lang! “Jullie gaan toch wel in één bedrag afrekenen hé?” Vroeg ie, kennelijk wijs geworden uit eerdere ervaringen met wielrenners. “Ehhhhhh….nee ieder voor zich….” was het antwoord. Schrijver dezes ving een half uitgesproken binnensmondse vloek op direct gevolgd door een schreeuw naar zijn collega “kaartjesmeneer” of ie hem snel kon komen helpen. Een overduidelijk geval van doorzakken de vorige avond én het, ongetwijfeld met vele promillen aan alcohol verrijkt’, ingenomen vocht nog niet helemaal lichamelijk verwerkt hebbend.

Aan de overkant gekomen werd het gelukkig een stuk aangenamer door de opkomende zon welke ons de rest van de rit prima heeft begeleid. Heerlijk! De arm- en beenwarmers, die nog door sommigen werden gedragen, konden worden opgeborgen. Op naar de Hoek!
Vanaf Hoek van Holland via het fietspad door de duinen naar het noorden bleek dat wij zeker niet de enigen waren met recreatieve plannen. Het was behoorlijk druk op het fietspad met héél véél fietsende tegenliggers en wandelaars die bepakt en bezakt, al dan niet voorzien van koters en blaffers willekeurig het fietspad overstaken. Goed opletten dus en achter in plaats van naast elkaar fietsen. Oh ja…..even wachten op een paar SBU-ers die het nodig vonden een heuvel op te rijden nog vóór HvH om vervolgens achterop geraakt uit het zicht te verdwijnen. Gelukkig waren er een paar sterke jongens die de verloren schaapjes terug konden brengen bij de wachtende groep.
Kijkduin, Wassenaarse slag voorbij en een stuk door de stad Scheveningen om op de strandboulevard te kunnen komen.

Langs de pier en het Kurhaus…en nog steeds was het ”Achtung” geblazen vanwege de drukte richting strand. Iets rustiger werd het voorbij Scheveningen ware het niet dat er één deelnemer aan de tocht in een zwart pak met dikke dijen en een paardenstaart al de hele rit wel héél erg nerveus zat te doen op zijn fiets…

druk gebarend, hard roepend, er langs fietsend én dan weer laten afzakken….héél vermoeiend en onrustig allemaal maar……..hahahaha de sfeer zat er goed in en dat was kennelijk precies zijn bedoeling! We noemen hier géén naam anders zou iedereen weten om wie het gaat.
Tijd voor een drankje en appeltaart in de bekende strandtent in Katwijk. Met dank aan de SBU penningmeester hoefde de koffie niet “ieder voor zich” afgerekend te worden! Een mooi gewaardeerd gebaar.

Op het zonovergoten terras was het wel heel erg genieten van de mooie lentedag! Net toen iedereen klaar stond om te vertrekken bleek Rudy een lekke band te hebben. Dat mocht de leut uiteraard niet drukken en het werd ff (nou ff?) gefixt.
De terugweg werd aangevangen en met het zwakke windje in de rug was het helemáál heerlijk fietsen door de zonovergoten duinen.

Daarna bogen we af naar Wassenaar en Voorschoten en vervolgens langs Stompwijk door de polder naar Leidschendam. Tijdens de terugreis bleek maar weer eens het gemis aan het méérijden door de organisator van deze toertocht naar Katwijk. Ondanks dat een aantal de route had gedownload bleken we nog al eens verkeerd te rijden. Harm….volgende keer weer gewoon mee met SBU hoor! De Marathon van Rotterdam had nu begrijpelijkerwijs prioriteit en wát een mooie tijd zeg! Gefeliciteerd! Zo óók de felicitaties aan de andere SBU-(st)ers die deze Marathon hebben gelopen! Gelukkig kwamen we óók door Pijnacker waar Korsten opvallenderwijs, de weg ineens wél héél erg goed wist. Bleek dat ie daar uit de klei getrokken was. Mooi! Want zo reden we verder zonder al te veel problemen richting Rotterdam en via de Beneluxtunnel (wie won de sprint naar boven?) dóór naar Spijkcity.

Versie Katwijk 2019 gaat de boeken in als een heerlijke voorjaarstoertocht!

Op naar de volgende toertocht! Jullie gaan sowieso allemaal weer mee toch? Gezellig!

Notulist: Fred Kloppers.

Site by Alsjeblaft!