SBU toertocht naar Schoonhoven Bevrijdingsdag 2019.

Ondanks de weersvoorspellingen die niet al te best waren een mooie opkomst van 16 deelnemers! Stipt om 08:30u vertrokken we en zowaar was de Spijkbrug gewoon dicht zodat we lekker dóór konden rijden. Door het plantsoen van Hoogvliet richting Beneluxtunnel…

“lek”, “lek”, werd er van achteruit geroepen… Zodan! Nu al? Ja! Bas was de ongelukkige.

Bas lek..Bas lek..

OK dan wachten we toch even…het temperatuurtje was immers helemaal prima om een kwartier stil te staan! Ahum…of toch niet? Om de tussentijd te doden werd er een enquête naar fietsbanden opgestart. Tegemoet komende fietsers werd gevraagd naar het merk band! Er kwam zelfs iemand terugrijden om nadere uitleg over zijn banden keus te geven! Hahaha. LOL!
De stemming zat er al gelijk goed in! Onze toertocht sfeermaker Jordie hield zich in het begin nog redelijk rustig. Dat werd ruim goedgemaakt in het vervolg van de rit. Man Man Man….wat was ie weer nadrukkelijk prettig (zelf vindt ie “vervelend”) aanwezig. Hulde Jordie! Lachen onderweg is ook belangrijk!

“lek”, “ lek”…nee hè… alweer? Ja hoor! Nog géén kwartier later. Zelfde wiel, zelfde fiets, zelfde band, zelfde deelnemer….het zat Bas FF niet mee…We konden nu tenminste in de zon wachten. Een beetje opwarmen was welkom. Ondergetekende deed alles om warm te blijven tijdens deze gedwongen stop. Een geleende fiets bood uitkomst! Het flesje bier uit de fietstas was helaas leeg.

Fred´s nieuwe bike!Fred´s nieuwe bike!

We rijden weer…donkere wolken pakken zich samen. Een flinke bui teisterde wederom het gelegenheidspeloton. Zo hier en daar even rondgevraagd of het nog steeds “leuk” was… “Ja hoor!”, “geweldig leuk!” De verbeten gezichtsuitdrukkingen deden toch ècht het tegenovergestelde geloven. Het was nog steeds vrijwillige deelname! En voor de lol! Welke lol?
Het begin van de tocht was gewoon ronduit een drama! Nat, koud, wind tegen, lekke banden…wat een lol!?

Maar….organisator Gert-Jan had een hele mooie route uitgekozen! Toen we eenmaal de bebouwing uit waren werd het steeds mooier! Dwars door de polder en de leukste paadjes en dorpjes werden aangedaan. Ach wat fijn….wéér een tractatie van moeder natuur……nu hagelstenen in het gezicht!

Via Berkel Rodenrijs, langs de Rotte naar Oud Verlaat. Vervolgens Nieuwerkerk en Moordrecht. We reden zelfs door de vrijheidstraat! Hoe toepasselijk op 5 mei! GJ heeft aan alles gedacht!…

Hoe dichter bij Gouda we kwamen….hoe meer Jeffrey begon te schuimen! Niet dat ie zo hard reed dat het op zijn mond stond….
Het kwam van achter uit zijn fietsbroek!! Huh? Hele vlokken schuim verloor ie! Vanuit het contactvlak zadel/fietsbroek. Het bleek veroorzaakt door iets te veel gebruikt wasmiddel uit het wasbuiltje was zijn verklaring. OK Jef we moeten je geloven! Zoon Dave had het ook al een keer gehad. Weer lachen! Het zag er heel raar uit!

Het was al een tijdje stil van achteruit. Paul voelde dat feilloos aan en begon “lek”, “lek” te roepen! De derde keer een noodgedwongen lekstop dus! De groep stond gesplitst in twee vluchthavens langs de weg. De laatste groep waar Jordie en Kees, Paul hielpen met de band was toch ècht de gezelligste! Bryan stak nog over van de voorste naar de achterste groep maar de band was al gefixed.

Paul lek..Paul lek..

Schoonhoven kwam in zicht! Hè Hè….eindelijk koffie of cola met taart! Iedereen kon een beetje opwarmen op het onverwarmde terras! Met uitzicht op jawel de “Lek”. Toen iedereen weer lekker opgewarmd was… NOT! begon de terugreis.

Koffie met gebak!Koffie met gebak!

De zon brak gelukkig door en de wind in de rug! Heerlijk en vlotjes langs de rivier naar Krimpen! Vandaar de Algerabrug over en daarna de Van Brienenoord en op naar Spijkenisse. Er reden er een paar verkeerd maar die sloten na een plaspauze weer aan! Als klap op de vuurpijl kregen we ter hoogte van Hoogvliet nog een felle hagelbui te verwerken! Het kon niet op vandaag! Eenmaal thuis voelde het als een bevrijding!

Een ieder dank voor de gezellige tocht en de prima sfeer ondanks het slechte weertje op de heenweg naar Schoonhoven! Tot de volgende keer! Hopelijk dan wat betere omstandigheden. Gert-Jan…dank voor de organisatie! Een hele mooie toertocht! Vooral mét mooi weer zal het zeker echt genieten zijn!
Het was “LEK“ker vandaag!

Notulist: Fred Kloppers.

Site by Alsjeblaft!