Fred Kloppers Classic 3.0

Zondag 7 juli 2019. Bij het vertrek om 08:30u waren er in totaal 18 deelnemers verzameld bij sporthal Den Oert. Het weertje leek prima voor een mooie fietstocht! Een paar donkere wolken maar het bleef gelukkig de hele dag droog. Bij het eerste verkeerslicht sloot zich nog een renner aan in een SBU pakje. Aan de houding op de fiets te zien was het Johan. Maar….je verwacht een TACX tenue. Kennelijk heeft PostNL zelfs de boerderij gevonden! Staat ‘m goed hoor!
OK we zijn weg. De Spijkbrug was zowaar dicht dus konden we daar gewoon overheen. Soepeltjes, met een kleine omweg vanwege een afsluiting, door de Rhoonse grienden. Dennis onze Bikespoint hoofdsponser sloot zich in Barendrecht bij de Heinenoordtunnel aan, zodat we met een groep van 20 op pad waren. Een mooie opkomst! Op naar de brug over de Noord om in de Alblasserwaard te kunnen komen. Dat is altijd wel even fietsen vóórdat het pas echt mooi wordt. Op de brug wat ingehouden deze keer om de aldaar fietsende dame niet in paniek te laten raken tijdens het inhalen zoals een vorige keer. Nu géén oponthoud wegens een slag in het wiel.
Na de verkeerslichten onderaan de Noordbrug was het vooraan niet geheel duidelijk of de hele groep door groen was gekomen. Dus maar even gewacht want de geruchten van achteruit waren niet eenduidig. Dat Gerard zijn eigen kortere route zou kiezen was bekend maar dat “Franklin” was achtergebleven bij het verkeerslicht was nieuw voor ons….hahahahaha die was niet eens mee! We noemen verder geen namen maar hebben “Peter D” tijdens de koffiestop nog ff geholpen met “wie is wie”. Nu hij uiteindelijk lid is geworden wil hij ook precies weten met wie hij fietst! Mooi! Zal trouwens wel héél erg wennen worden als Peter nu óók nog in een SBU-pakje gaat rijden in plaats van het ons allen welbekende vertrouwde blauwe Quickstep/Lidl pakje ?. Sommige dingen moet je niet willen veranderen! Ik ben aan het dollen Peter! Oprecht fijn dat je er bij was!
We waren weer compleet en konden verder door de “bible belt” richting het landelijke Wijngaarden en daarna naar Giessenburg-Oudekerk aan de “Giessen , Hoornaar, Noordeloos én Meerkerk. Dat ging mooi vlotjes met de wind deels in de rug en deels vanaf linksvoor. Rudy ging bij Giessenburg de N216 naar Schoonhoven op en zo waren we weer met 18 man. Vlot langs het kanaal gereden kwamen we rond half twaalf over de kasseienstroken in Vianen aan bij Zas & Fratsen in de Voorstraat, voor onze eerste pitsstop.

We werden daar verwacht en voorzien van prima koffie of cola mét gebak.
Helemaal prima dat het SBU bestuur dit heeft betaald, waarvoor dank mede namens de deelnemers! De zon brak nu pas écht door op het terras zodat het van “redelijk frisjes” naar “lekker” begon te worden!
Tijd om weer op te stappen! Onder de poort van Vianen door ging het daarna direct linksaf de Lekdijk op.

Een flink stuk dijk met wijds uitzicht over de kleurrijke uiterwaarden die zo typerend zijn voor dit riviergebied. De wind deels van rechts schuin vóór en deels een beetje in de rug, uiteraard afhankelijk van de vele bochten op de dijk. Die Lekdijk met haar nieuwe supergladde asfalt en onderscheidende fietspaden rijdt lekker dóór.

Bij Ameide doken we de polder weer in. Langs smalle fietspaden dwars tussen de weilanden met koeien en schaapjes door kwamen we bij Den Donk en moesten zelfs even klimmen. Over geasfalteerde karrensporen en een breed stuk weg kwamen we in Goudriaan en vervolgens in Brandwijk. Na Brandwijk dacht de achter derailleur van Rob “ik heb genoeg van bruggetjes; doe het lekker zelf maar!” en kon Rob niet meer naar kleinere tandjes achter schakelen. Het gevolg was dat hij moeilijk kon bijblijven met zo’n hoge cadans. Gelukkig waren daar de gebroeders Verduyn die Rob keurig uit de wind hebben gehouden. Zo kon Rob nog redelijk in het wiel blijven al was dat tegen “het rood” aan. Hulde Rob en dank aan Kasper en Thomas!
Richting Oud Alblas stond er natuurlijk een lus langs de molens van Kinderdijk op het programma. Hier was het even toeristen ontwijken vóórdat we daar bij molen nummer drie linksaf konden. Ho Ho Ho….wat zien wij dáár. Een (Kip?) caravan op de weg naar Alblasserdam? Een blokkade?

Dan maar even samen met Johan helpen het ding het weiland in te krijgen. Met wat herrie lukt dat zodat we weer vrolijk dóór konden. Nog even wachten op elkaar voordat we konden “bijtanken” bij het tankstation. Stond de Spijkenisserbrug deze reis een keertje niet open. De brug over de Noord wél, dus werd het rustig aan naar boven peddelen in plaats van sprinten voor de eer. Na de brug door de Rhoonse grienden terug naar Spijk. Zoals wel meer bij toertochten het geval is zijn er deelnemers die nog genoeg energie en power over hebben om nog wat extra aan te zetten op weg naar huis, terwijl anderen het wel zo’n beetje gehad hebben. Onvermijdelijk is dan dat er een soort van tweedeling ontstaat. Geeft niets want dat is héél natuurlijk. De eerste groep heeft zelfs nog een keer gewacht op de rest. Daarna was er geen houden meer aan en ging het weer geleidelijk aan steeds sneller. Nog even de longen en benen testen voor de liefhebbers. Niks mis mee! Iedereen weet thuis te komen. Dit keer in twee groepen.
Het was de organisator weer een waar genoegen deze mooie (vindt ie zelf hoor!) landelijke tocht te organiseren en aan de reacties erna te merken hebben de deelnemers eveneens kunnen genieten van al dat moois onderweg en van elkaar. Hoewel? Sommigen hebben alleen véél achterwielen gezien.
Al met al…….het was zeker weer gezellig hoewel onze vaste tourdeelnemers Jordie, Korsten en Harm node werden gemist. Het viel trouwens wél op dat er véél minder druk geschreeuwd werd tijdens deze rit. Hahahaha Jordie! Volgende keer weer gewoon meegaan hoor! Net als de overigen die helaas niet meekonden deze reis! Volgend jaar de eerste zondag in juli 2020. De FKC versie 4.0! Save the date!
Oh ja! Géén lekke banden deze keer! Toch vermeldenswaard!
Tot de volgende keer!

Notulist: Fred Kloppers.

Site by Alsjeblaft!