Spijkenisse – Almkerk – Spijkenisse.

Zondag 3 juni 2018 stond de SBU toerrit naar Almkerk op de kalender. Georganiseerd door toercommissielid Bart Westdorp. De rit vertrok om 08:30u vanaf sporthal Den Oert in Spijkenisse. In Hoogvliet sloten Bart, Harm en Fred bij de overige 18 deelnemers aan. Met een lekker toervaartje rondom de 33 km/u reden we, netjes twee aan twee, langs de oude Maas door de Rhoonse Grienden. Blijft mooi die grienden en nog rustig zonder toeristische E-bikes. Ai….even een stukje klunen met de fiets op de schouder omdat de weg plots afgesloten bleek ná het voorrijden. Flauw van de gemeente HIA!

Op de brug over De Noord een incident met een spontaan in schreeuwende paniek fietsende dame…Wij reden er netjes en ruim langs maar Edwin hield er wel een slag in het voorwiel aan over na een noodstop.
We peddelden na de bespreking van het incident evenwijdig aan de Beneden Merwede langs Papendrecht en gingen bij Hardinxveld-Giessendam rechtsaf de dijk op naar de brug over de Merwede bij Gorinchem.

Na de brug lieten we de A27 achter ons en draaiden we de dijk op in een schitterend rustiek groen rivierenlandschap langs de Boven Merwede met mooie vergezichten en grote rietgedekte boerderijen. Nee hè…alweer rood witte hekken op het fietspad! Tsjjjjjjj……allemaal in de hohouders en stuk voor stuk er langs. Zo hielden we het gemiddelde mooi op peil! De tocht ging via Sleewijk naar de mooie gemeente Woudrichem met authentieke vestingwallen en typische klinkerstraatjes en smalle steegjes. Zelfs even afstappen voor de trap, vlakbij de praktijk van dokter Tinus.

Na zicht op de pannenkoekenboot (gezien?) en de opvallende molen, doen we plaatsjes aan als Andel, Veen, Wijk en Aalburg en Eethen. Deze plaatsjes zijn tekenend voor het rijke Brabantse karakter van deze mooie streek. We kwamen vervolgens door de geboorteplaats van Marianne Vos ( Babyloniënbroek). Langs het kasteel van Dussen (ook gezien?) ging het naar Almkerk, de geboorteplaats van Bart. Nieuwendijk en Werkendam waren de volgende gehuchten op deze landelijke route en toen fietsten we al in het waterrijke natuurpark De Biesbosch. We varen met het pontje over de Nieuwe Merwede. Fred kon even uitrusten achter op de scooter van Anita en bleef samen met Peter nog een tijdje in het scooterwiel hangen in de richting van Dubbeldam. Toen moesten zij Anita laten gaan.

‘s Gravendeel volgde na de kiltunnel en langs de Oude Maas ging het in de richting van de Heinenoordtunnel en zo van Oud Beijerland naar Nieuw Beijerland waar het pontje over het Spui de tocht besloot terug naar Spijkcity. Dan hadden de meesten er zo’n 160 kilomers opzitten. Er waren zelfs nog een paar bikkels die er nog even een rondje vol gas aan vastgeplakt hadden om de 200 km vol te maken! Hulde! Het was weer mooi en gezellig en mede door het mooie weertje en de prima opkomst zeker een succes te noemen!
Op naar de volgende toerrit naar Vianen op 1 juli 2018! Zet m in je agenda voorzover nog niet gedaan.

Notulist: Fred Kloppers.

Site by Alsjeblaft!