Deko Bikesport – Dinsdagavond Competitie ( PRC-Delta).

Aanwezige renners Sportklasse: Kasper Verduyn, Bryan Meijninger, Tom de Jong, Thomas Verduyn, Jeroen Vlag, Carlo Schierbeek.

Aanwezige renners basisleden: Wilmert Bontenbal, Edwin Biesheuvel-Looye, Jeffrey Lagendijk, Maurice de Roode, Thomas de Jonge.

Het was dinsdagavond 23 april en dat betekende dat de eerste Deko Bikesport competitiewedstrijd op het programma stond op het technische parcours van onze bevriende vereniging PRC Delta. Nagenietend van een prachtig paasweekend met zomerse temperaturen en voor velen dus ook met machtig veel kilometers in de inmiddels iets minder dan winterwitte benen. Bij deze eerste editie was de opkomst gezellig groot. Zeker onder de leden van SBU! Het nieuwe blauw-wit was goed vertegenwoordigd op de baan. Het ‘incognito rijden’ van Maurice de Roode en Bryan Meijninger is ze voor deze keer vergeven. De organisatie was ondanks de massale toestroom van renners weer strak neergezet en voor dit jaar, althans naar mijn bescheiden mening, een compliment waardig. De categorieën zijn ook prettig(er) verdeeld. De amateurs en elites in de A-categorie die iets eerder startte, de basisleden en sportklasse in de B-categorie. Deze indeling, anders dan bijvoorbeeld tijdens de trainingswedstrijden op Ahoy en de Zomoco’s, maakte het dus mogelijk dat de SBU-leden zowel basis als sportklasse met én tegen elkaar konden rijden op een parcours.

Het was dus de eerste editie van de Deko Bikesport dit jaar en zo waren er meer primeurtjes. Edwin Biesheuvel-Looye, die al wat trainingen op het technisch uitdagende parcours had afgewerkt, stond voor de eerste keer aan de start van deze competitiewedstrijd. Zo ook Jeffrey Lagendijk, Thomas de Jonge en ook Maurice de Roode. Complimenten voor deze jongens, die hiermee toch maar hebben laten zien dat het gewoon kán: méédoen met een wedstrijd op tempo op een technische baan en uitrijden zonder kleerscheuren óf schaafwonden. Zij hebben zich niet laten afschrikken door hoge gemiddelden en scherpe bochten. Het vele afremmen voor de bochten én het direct felle aanzetten erna maakt het voor iedere renner namelijk een uitdagende interval-training. Doordat er diverse niveau’s tegelijk starten is er voor iedere renner wel een groep in zijn of haar tempo te vinden op de baan. Hopelijk staan er de volgende editie nóg meer SBU’ers voor de streep.

Het startschot voor de B-categorie klonk en een groep van ongeveer 30 man ging weg. Al na de eerste bocht reed de SBU-trein vooraan en deden Carlo Schierbeek, Tom de Jong en Bryan Meijninger gedisciplineerd hun beurten op kop. Ook de gebroeders Verduyn, die samen ongeveer net zoveel wegen als ondergetekende, waren vooraan te vinden en met name Thomas liet zich regelmatig op kop zien. Ook oud-SBU’er Kevin van der Velde draaide voorin mee. De in bloedvorm verkerende Wilmert Bontenbal wist zich ook vandaag weer steeds strategisch te positioneren en ieder wieltje voor hem keurig te pakken. Het mag dan dus eigenlijk wel gezegd worden dat SBU het tempo vooraan bepaalde. De rondjes werden naarmate de wedstrijd vorderde steeds wat sneller afgelegd en er vielen wat renners af.

Ook in de achtervolgende groep waren de SBU’ers vooraan te vinden en pikten ze de afvallende renners in een stabiel en strak tempo op. Vooraan waren er zo nu en dan wat ontsnappingen maar die werden door de goede samenwerking in de groep snel teruggehaald. De laatste fase van de wedstrijd naderde en de kopgroep maakte zich klaar voor een eindsprint. Omdat ook de A-categorie op dit moment voorbij moest zakte het tempo eventjes iets terug. Hierdoor konden er wel weer een aantal van de achtervolgende groep met de kopgroep mee en was het SBU-treintje weer aangevuld.

De laatste 5 rondes voor de B-categorie gingen in en er ontstond wat verwarring. De rondes voor de derde categorie, dames en nieuwelingen, werden namelijk afgeteld en even dacht Bryan er met de winst ervandoor te gaan door van de groep weg te sprinten. Hij zag echter al snel in dat we nog even dóór moesten, maar luidde met deze mooie versnelling wél de finale in en het tempo ging weer omhoog. In de laatste rondes zaten Wilmert en Kasper reeds in de starthouding voor de eindsprint en lieten Carlo, Tom en Thomas het laatste zware kopwerk doen. Carlo, die zelfkritisch concludeerde dat hij ‘te vroeg’ had gepiekt liet de sprint voor wat het was. Ook Thomas had zijn laatste krachten gegeven om Wilmert en zijn broer goed weg te zetten en sprintte niet mee. Kasper en Wilmert vochten in de laatste meters onderling uit wie het brons en wie het zilver kreeg. Daarachter volgden kort op elkaar Bryan en Tom. Thomas, Carlo en Jeroen Vlag reden de wedstrijd rustig uit.

De uitslag van de B-categorie op Mylaps is als volgt, al lijkt de registratie van de rondes niet helemaal te kloppen. ( 16 rondes geteld, maar er zijn er volgens mij 30 gereden). Wellicht volgt er nog een correctie:

Kasper Verduyn 2de plaats
Wilmert Bontenbal 3de plaats
Bryan Meijninger 7de plaats
Tom de Jong 8ste plaats
Thomas Verduyn 9de plaats
Jeroen Vlag 12de plaats
Carlo Schierbeek 13de plaats
Edwin Biesheuvel-Looye 14de plaats
Jeffrey Lagendijk 16de plaats
Maurice de Roode 18de plaats
Thomas de Jonge 23ste plaats

Nogmaals de complimenten aan iedereen! Een mooie uitslag zo! Maar het grootste compliment gaat toch uit naar toeschouwer Paul Keehnen die op zijn stalen stadsros naar de baan was gekomen om het koersgeweld aan te moedigen.

Ik denk ook dat zijn aanwezigheid, gejuich wat overal op de baan hoorbaar was en zijn authentieke, zeg maar directe, wijze van coaching achteraf (“Zo.. waarom deed jij je best niet?!”) mede de voor SBU mooie eindstand heeft bepaald. Ik hoop dan ook dat de leden die nog niet de stap willen wagen op de baan, samen met Paul nog een keertje komen kijken. Paul, bedankt en de volgende keer de SBU-koerspet op en camera mee voor de actiefoto’s!

Op naar het weekend, waar voor een aantal Sportklassers de ronde van ’s-Gravendeel op de agenda staat en de Zomoco Bollenstreek gereden gaat worden in Lisse. En uiteraard starten er zondag vanaf Den Oert in Spijkenisse ook weer diverse SBU-groepen voor een rondje over het eiland.

Notulist: Jeroen Vlag.

Download
Site by Alsjeblaft!