Zomoco A De Hoekse Renners

aanwezige renners: Marco Andeweg ©, Jerry de Graaf, Thomas Verduyn, Carlo Schierbeek, Jeroen Vlag.

Het dijkjeHet dijkje

Zondagochtend was het vroeg verzamelen om af te reizen naar Kuipersveer, voor de Zomoco van De Hoekse Renners. De renners hadden om 08.15u afgesproken te verzamelen bij de Spijkenisserbrug.
Voor Jeroen Vlag betekende dat om 07.41u inklikken en een gemiddelde van 31 km/u aan te houden. Dat liep mede door de westenwind geheel volgens schema! Maar zoals een ieder wel beamen kan, staat deze beruchte brug altijd open als er een wielrenner overheen wil. Vóór de slagboom was het een gezellig drukte. De Tourclub Voorne-Putten was namelijk ook al vroeg uit de veren en niet veel later kwam Carlo Schierbeek óók de bebouwde “kom” uitgesprint. Zichtbaar teleurgesteld omdat hij dit keer géén Kommetje kon pakken op de brug. Er kwam niet meer dan een bescheiden “goeiemorgen” uit.

Eenmaal aan de overkant, kwamen Thomas Verduyn en Jerry de Graaf ook over de brug en zoals gebruikelijk stond de hele groep nog even te wachten op Marco Andeweg. Jerry kon vandaag na een lange tijd weer een koersje meepakken en het feit dat hij bij de jongens meer werd gemist dan thuis deed hem goed.

Nadat Marco zich bij de groep had gevoegd zetten de renners koers naar de Heinenoord-tunnel. De gang en gezelligheid zaten er lekker in en al snel stonden we op de roltrap naar beneden. Tunnel-uit moest dan wel weer geklommen worden, waar veteraan Marco nou niet bepaald trek in had. Eenmaal boven was het linksaf richting Puttershoek en een kleine 10 kilometer verder verraadden de pylonen op de weg dat de renners in de buurt van het parcours waren.

Met de roltrap naar benedenMet de roltrap naar beneden

Toen moest er nog op zoek gegaan worden naar én de start/finish én de locatie om rugnummers te halen en om te kleden. Op de dijk, onderdeel van het parcours, werd er in de polder een paar containers, een bus en wapperende vlaggen gespot. Dat kon niet anders zijn dan de startplaats. Marco wist zich toen te herinneren dat ‘de vorige keer’ rugnummers opgehaald moesten worden in een oude boerderij. Dus de polder in, richting de oude boerderij, maar die was inmiddels vervangen door een gloednieuw optrekje. Omringd door alleen maar jonge honden moest er dan ook gegrapt worden dat Marco’s laatste keer in 1958 moest zijn geweest.

 Marco wist het nog….. Marco wist het nog…..

Grappen maken over de 17 lentes lange 30-jarige veteraan komt je doorgaans duur te staan, want deze klepper rijdt je maar al te graag aan bonken tijdens een doordeweekse training. Maar goed, dan maar richting start/finish om te vragen waar we ons aan moeten melden. Dáár aangekomen werd duidelijk dat de rugnummers bij de lokale schaatsvereniging gehaald moesten worden, een kleine 10 minuten rijden richting Puttershoek. Gelukkig was één van de evenementenbegeleiders zo vriendelijk ons even op Giro-tempo voor te rijden naar de schaatsclub. Gelukkig was er nog genoeg tijd. Rugnummers op, tasjes achterlaten en weer terug de polder in voor een verkennersrondje. Toen kwam het besef, het parcours was een goeie 4,5 km lang, met een lang recht stuk vol tegenwind, klimmetje de dijk op, weer een lang recht stuk wind mee, gevolgd door een haarspeldbochtje de dijk af naar start/finish. Met andere woorden, aanslag op de beentjes.

Het parcours 4,61 kmHet parcours 4,61 km

Dit omloop-achtige parcours deed een beetje denken aan de koppeltijdrit van Abbenbroek en met lange rechte stukken en eigenlijk maar 1 lastige bocht zou dit echt een rondje zijn geweest voor de basisleden van SBU. Die rijden zondags niet anders dan lange stukken achter elkaar in de wind. Maar jammer genoeg lijkt de stap nog te groot om uit de comfortabele luwte van Paul Keehnen te gaan rijden en de uitdaging aan te gaan om voor het Zomoco club-klassement te strijden.
Bij de A-klasse stonden er 42 man aan de start en omdat er geen KNWU wedstrijden in de buurt waren, stonden er frisse sportklassers, amateurs en ook elite-renners aan de start. Het tempo ging dan ook meteen vanaf de start richting het rood, ruim 42 km/u in de tegenwind, ruim 55 km/u op de dijk met de wind in de rug. Dit was voor velen niet vol te houden en al in de 2de ronde brak het peloton.

Een toen nog frisse Jerry Een toen nog frisse Jerry

Marco en Jerry probeerden nog het geslagen gat van de kopgroep te dichten maar kregen de hulp niet van de renners achter hen. Dan maar het tweede peloton op sleeptouw nemen en doortrappen. Het tempo van deze tweede groep was voor de jongere garde van SBU wél te doen en kwamen Carlo, Thomas en Jeroen ook naar voren en wisselden met Marco en Jerry het kopwerk af. Marco genoot zichtbaar van zijn jongens en dit motiveerde hem nog het tempo geregeld nog wat op te zwepen.

Thomas’ acceleratie na de haarspeldThomas’ acceleratie na de haarspeld

Gedurende de wedstrijd pikte het tweede peloton meer en meer afvallers van de eerste groep op, die iedere ronde steeds kleiner werd. Ondanks veel ‘coaching’ ontstond er op het lange stuk met tegenwind slechts bij vlagen waaiers. Dit ging ten koste van de snelheid van de groep, wat leidde tot wat frustratie bij de aanvoerder van vandaag. In de tweede helft van de koers probeerden Thomas en Marco om de beurten nog te ontsnappen uit de groep, maar bij iedere ontsnapping kon er opeens wél door de overwegend groen gekleurde groep gedraaid worden om ontsnappers terug te halen. Een kwartier voor tijd moest Jerry helaas opgeven. Het harde werken in de tegenwind gedurende het eerste uur in combinatie met beperkte trainingsuurtjes deze maand, resulteerde in een grensgevalletje kramp. Verstandige keuze!

Jerry in actie op kop Jerry in actie op kop

In de laatste ronde haalde Thomas alles uit de kast om nog een laatste keer weg te rijden van de groep en even leek het erop dat het ging lukken. Op de dijk met de wind in de rug kwam de achtervolgende groep kruipend dichterbij en helaas voor Thomas was de afstand tot de streep nog te ver. Hij werd ingerekend en de groep ging sprinten voor de 11de plaats, want de eerste 10 waren al over de streep. Na de haarspeld ging Marco er als één van de eersten vandoor, op de hielen gevolgd door de rest van de groep. Carlo en Jeroen gaven alles en konden Marco en nog een renner in de laatste meters nog passeren. Thomas had met krachten gesmeten in zijn laatste poging om weg te rijden en kon niet meer.

Marco in de laatste haarspeld op weg naar de finishMarco in de laatste haarspeld op weg naar de finish

Even leek aanvoerder Marco niet tevreden te zijn over het verloop van de laatste meters, maar zijn gespeelde teleurstelling kon simpelweg niet verbloemen dat hij trots was op de jonge honden die ondanks dat de kopgroep te snel ging, de tweede groep grotendeels wel hadden aangevoerd en hij het niet in zijn eentje hoefde te klaren.

Uitslag:
Carlo Schierbeek 16de
Jeroen Vlag 17de
Marco Andeweg 19de
Thomas Verduyn 25ste

Volgende week staan de meeste sportklassers van SBU ( 8 stuks ) om 12.30u aan de start van de Ronde van Middelharnis. Deze KNWU-wedstrijd is een combinatie van sportklasse én basisleden, dus ieder lid van SBU kan hieraan meedoen! Dank aan Jaap van Dijk Fotografie voor de vereeuwiging van deze editie.

Tot volgende week!

Notulist: Jeroen Vlag.

Download
Site by Alsjeblaft!