Ronde van Abbenbroek – Koppeltijdrit

Aanwezige koppels:

Thomas de Jonge, Kees Schipper

Gerard Hellendoorn, Raymond Hovens

Johan Varenhout, Maurice de Roode

Sandra de Vette, Ruud de Vette

Thomas Verduyn, Kasper Verduyn

Wilmert Bontebal, Bryan Grob

Marco Andeweg, Jerry de Graaf

Jeffrey Lagendijk, Korsten van der Poel

Paul Keehnen, Carlo Schierbeek

Robert Visser, Marco Andeweg

Maurice de Keijzer, Koos Moerenhout

Edwin Biesheuvel-Looije, Jeroen Vlag

Zaterdag 13 juli stond de koppeltijdrit van de Ronde van Abbenbroek bij velen dikgedrukt en onderstreept op de kalender. Er zijn veel koppels van SBU die hier het hele jaar voor trainen en dit beschouwen als dé ultieme test der sterkste benen. Een koppeltijdrit is een hele andere discipline dan we gewend zijn: het is geen koers waar het zwaartepunt ligt op bochten en aanzetten, het is ook geen jacht op de KOM van het rondje SBU waar je na je beurt op kop tijd hebt om te herstellen. Of niet op kop hoeft te komen… Het is 26 kilometer lang méér dan alles geven en op en over de grens gaan van je kunnen.

Het parcours.Het parcours.

Strakke blikken dus in de SBU-tent die langs het parcours staat. Niet alleen geconcentreerde renners, ook liters sportvocht, kilo’s magnesium tabletten, zakken zout en de penetrante geur van spierbalsem met angstzweet vulden de tent. Geen koelboxen met bier dit jaar of tijd voor grapjes, zo serieus was het…

Gezelligheid in de tent.Gezelligheid in de tent.

Thomas de Jonge, geheel in stijl in tijdtrit-pak en Kees Schipper mochten van de SBU-koppels als eerste de plank af en gingen de eerste ronde meteen volle bak die in 13 minuten en 7 seconden werd afgelegd.

Een goede start, maar gezien de tijd van de tweede ronde – een minuut langer – is er de eerste ronde waarschijnlijk te enthousiast begonnen. Ook de derde ronde werd in de 14 minuten geklokt en kwamen ze op een totaal van 41 minuten en 32 seconden: 38.14 km/u gemiddeld.

Het volgende koppel Gerard Hellendoorn en Raymond Hovens kwamen ondertussen ook al start/finish voorbij en hun eerste ronde had een kloktijd van 12:57.

Ook een goed begin, maar ook bij deze jongens ging het de tweede en derde ronde helaas minder hard. Eindtijd afgerond dezelfde als Thomas en Kees.

Het derde koppel Johan Varenhout en Maurice de Roode waren ook al op het parcours.

Deze 2 kennen elkaar van de woensdagavondrit van de WMVR, dus wisten ze wat ze aan elkaar hadden. Er werd goed afgewisseld en na ook een enthousiast begin werden de tweede en derde ronde in het zelfde strakke tempo gereden. Eindtijd 40:21 oftewel 39,2 km/u gemiddeld.

Sandra en Rudy de Vette waren inmiddels ook vertrokken.

Sandra kwam als enige vrouwelijke SBU deelneemster uit in de dames-categorie. Dit echte koppel deelt hobby én huis en dat was wel te zien aan de samenwerking. Eindtijd 46:46 leverde een 13de plaats op in de dames-categorie ( excl bonificatie ) en dat is een knappe prestatie!

Toen was het de beurt aan het koppel waar dit jaar alle ogen op zijn gericht. Familie ‘Vederlicht’, zoals de jongens inmiddels liefkozend genoemd worden, hebben dit jaar hun hele trainingsschema op de koppeltijdrit afgestemd.

Thomas laat zich dit jaar in de sportklasse zien, behalve dan vandaag. Samen met broer Kasper, die al een week in het ijsbad zat voor vandaag, zijn ze iedere dinsdag vooraan te vinden in de Deko-competitie. Er gaat geen dag voorbij dat ze niet trainen op sprint én duur, dus de verwachtingen zijn dan ook hoog. Eerste ronde klokten ze op 11:34, de snelste eerste ronde van alle SBU koppels. De tweede en derde ronden werden ook onder de 13 minuten gereden, dus kwam de eindtijd op 37 minuten en 20 seconden. Dat wil zeggen 42.43 km/uur!

Het volgende koppel was Wilmert Bontebal en Bryan Grob.

Wilmert heeft op advies van een echte kenner zelfs voor dit evenement nieuw schoeisel aangeschaft in de hoop dat de verbeterde aerodynamica en krachtoverbrenging het verschil zullen gaan maken vandaag. In opperste concentratie en met het mes tussen de tanden werd de eerste ronde in 12 minuten en 8 seconden afgelegd. Hier leek een potentiële toptijd aan te komen maar Bryan moest duidelijk wennen aan deze discipline en kon niet veel meer dan Wilmert volgen in de laatste ronde. Geholpen door Wilmert z’n nieuwe schoenen van topkwaliteit kwamen ze binnen op 39:01, 40.6 km/uur gemiddeld. Missie geslaagd dus. Mocht er iemand zijn die ook aan nieuw schoeisel toe is, Wilmert zou je dit merk en leverancier van harte aanbevelen.

Marco ‘Bruce Willis’ Andeweg stond aan de start met Jerry de Graaf.

Ondanks de hechting in zijn oor en de blauw geworden wang, kon Marco gewoon nog lachen voor de officiële foto voor de start. Helaas moest dit koppel na de eerste ronde stoppen. Het ging niet helemaal lekker en Jerry had even de tijd nodig om af te koelen, maar ging het later alweer wat beter.

Ook op pad waren Jeffrey Lagendijk en Korsten van der Poel.

Deze zondagskleppers zijn gewend het eiland rond te rijden tegen de 40 aan, dus 3 rondjes Abbenbroek moet dan ook wel kunnen. Het eerste rondje ging dan ook volgens schema en werd op 12:36 geklokt. Het tweede rondje is er wat minder snel gereden en in de laatste ronde is er nog geprobeerd dat te herstellen. Eindtijd 40:04, oftewel 39,55 km/uur. Naar boven afgerond toch 40, dus missie geslaagd.

Het koningskoppel van SBU stond op de startplank. Ervaren klepper Paul Keehnen samen met iemand die zijn zoon had kunnen zijn- niet qua uiterlijk gelukkig, wel qua uithoudingsvermogen- Carlo Schierbeek.

Paul Keehnen staat bekend om zijn kracht en uithoudingsvermogen, voert 3 keer per week het SBU treintje aan over het eiland en wind mee, of 6 tegen, het gaat altijd op en over de 40 km/uur. In combinatie met de explosiviteit van Carlo het ideale recept voor een topnotering. De heren gingen dan ook voortvarend van start. Ronde 1 weggewerkt in 12 minuten en 8 seconden. Ronde 2 ging het iets trager en een paar meter na de streep kon Carlo niet meer verder. De verwoestende kracht van orkaan Keehnen was hem vandaag even teveel geworden. Paul moest het restant in zijn eentje doen en zonder ook maar een teken van verzwakking legde hij het laatste rondje fluitend af en sneller dan het tweede rondje. Eindtijd 38:29 41,17 km/uur.

Eén van de laatste koppels was Robert Visser en – ja alweer- Marco Andeweg.

Na pak ‘m beet 80 kilometer harken deze dag was hij nog steeds niet klaar. Hij ging samen met het oudste lid van SBU een poging wagen om met behulp van de boni’s in de prijzen te rijden. Rob had voor de gelegenheid zelfs een aero-fietshelm op. In een zeer gedisciplineerde tijdrit reden ze rond in 46 minuten en 14 seconden. Een zeer knappe prestatie van Robert, die eerder vandaag net als Marco ook als vrijwilliger aan het werk was geweest.

De voorlaatste koppel, of eigenlijk renner, van SBU was Maurice de Keijzer. Die had voor vandaag maar de hulp ingeroepen van oud-prof Koos Moerenhout.

Gelet op de boni’s van 1 minuut 30 voor dit koppel zou er misschien wel een podiumplek in kunnen zitten. Dat beide heren, toch tegen de 50 aan, nog zo fris zijn als een 30’er bleek ook wel aan de tijd van het eerste rondje. 11 minuut en 38 seconden was er nodig, slechts 4 seconden langzamer dan de gebroeders Verduyn. Blijkbaar had Koos nog een communicatie-apparaatje mee van zijn prof-tijd, want het leek er sterk op dat de heren op de hoogte waren van deze tussentijd. Het tweede rondje werd dan ook vakkundig sneller afgelegd dan die van Thomas en Kasper en ook de derde ronde was beter. Eindtijd 36:56 oftewel 42,91 km/uur! Dit leverde hun een eindklassering op van plek 15 incl Boni’s en 11de excl boni’s.

Edwin Biesheuvel-Looije en Jeroen Vlag mochten als laatste SBU-koppel en één van de laatsten van de dag de plank af.

Dit koppel gaat voor de tweede keer de Koppeltijdrit van Abbenbroek doen. Vorig jaar was er materiaalpech en pas advies achteraf over bandenspanning voor Jeroen en dit jaar zouden ze zich gaan revancheren. Een doelstelling van 40km/uur was voor ogen, maar omdat Jeroen de ochtend had gekoerst, was het nog de vraag of dit wel realistisch was. Gelukkig had hij zich een beetje gespaard en gelukkig voor hem was Edwin vandaag in bloedvorm. Goed op elkaar afgestemde wisselingen zorgden ervoor dat ze onder de 39 minuten over de streep kwamen. 38:55, 40.71 km/uur.

Met dank aan: Jaap van dijk fotografie voor de vereeuwiging van onze koppels!

Notulist: Jeroen Vlag.

Download
Site by Alsjeblaft!