Zomoco A-klasse te Dordrecht (DRC De Mol).

Aanwezige renners: Maurice de Keijzer, Marco Andeweg, Tom de Jong, Bryan Meijninger, Jerry de Graaf, Jeroen Vlag.

De start om 10 uur in combinatie met de hoge prijs aan de pomp hield voor een aantal in dat er om 07.20 uur al ‘ingeklikt’ moest worden. Het verzamelpunt op nadrukkelijk verzoek was voor vandaag de brug bij Hoogvliet en om stipt 08.01 uur, nadat Marco zich eindelijk liet zien, zetten de 4 renners koers richting Dordrecht. Het weer was goed, de ochtend startte wat fris maar de thermometer liep langzaam op en van het briesje vanuit het oosten had men eigenlijk geen last.

Twee renners Maurice en Jeroen, hadden voor de wedstrijd materiaal door Sanko Bikeshop laten vernieuwen. De onbetwiste Rotor-Koning van Voorne-Putten had in zijn overvolle agenda wat tijd vrijgemaakt om deze mannen te voorzien van nieuw tandwerk. Wat hij overigens passievol en met de juiste prijs/kwaliteit-verhouding met alle liefde doet met een klaar-terwijl-je-wacht dienstverlening. Ook voor de algemene servicebeurten ben je hier bij het juiste adres. Tot zover de commerciële verplichtingen.

De 1 uur en 40 minuten durende rit naar Dordrecht zou lang genoeg moeten zijn om de wedstrijdbespreking te houden. Waar sommigen het doen met een verwijtende blik tijdens een doordeweekse training, nemen anderen uitgebreide analyses van alle trainingen én de voorgaande wedstrijd met je door en komen nog tijd te kort. Een prima afwisseling voor de beginnende sportklasser die nog een veel kan opsteken van de veteranen. Het tempo lag redelijk en ondanks een lekke voorband, Tom reed op aanbiedingsrubber, die in recordtijd door Maurice werd vervangen, was de groep ruim op tijd in de kantine. Er kon zelfs een kopje koffie en een koekreep genuttigd worden.

De gunstige weersomstandigheden en het feit dat er 83 man aan de start stonden, was het voorteken dat er vandaag hard gereden ging worden. En dat er hard werd gekoerst is dankzij de data-analisten van Strava en Mylaps wel aangetoond. Over 32 rondes lag het gemiddelde boven de 45 km/uur, de snelste rondes van de mannen lagen tussen de 46 en 48 km/uur! Doordat er hard werd gereden was ontsnapping vanuit het peloton niet mogelijk, al waren er wel een aantal pogingen van de snelste jongens. Maurice, Tom en Jerry waren lange tijd vooraan in het peloton te vinden. Vooral Jerry, waar dit seizoen alle ogen op zijn gericht en de verwachtingen hoog zijn, reed een sterke en stabiele koers. Maurice vond na 3 kwartier alles gegeven te hebben, het wel even welletjes en liet zich wat zakken om de krachten te sparen voor de eindsprint. Ook Tom kwam terug in de buik van het peloton, waar Marco en Bryan zich ook al goed hadden gepositioneerd. Bryan reed tot het einde goed mee, ondanks wat warme onderkleding en spierpijn van de trainingsweek. Jeroen reed hier wat achter, maar had goed zicht op de donkerblauwe broeken met BestFlex opdruk. Wat óók goed zichtbaar was tijdens de koers, was de blinkend nieuwe (en dus nog schone) cassette van Maurice, die hier duidelijk tactisch voordeel uithaalde door renners achter hem te verblinden. Jeroen reed voor de tweede keer op de baan van De Mol en was vooral bezig om niet wéér te moeten bermrennen. In het peloton blijven, nieuw materiaal inrijden én niet van de baan raken door wat beter te positioneren was voor hem het doel vandaag en dat is gelukt.

In de laatste rondes maakte het peloton zich op voor een massasprint. Ook in deze fase was er nog steeds geen kopgroep en op een enkeling met materiaalpech na, was er ook nog niemand gedubbeld. Het werd een beetje rumoerig in het peloton en Jeroen zag in dat bermrennen niet alleen voor de onervaren renner een bijsport is. Gelukkig geen valpartijen maar dat scheelde een aantal keer niet veel. Maurice besloot hierdoor maar om zich weer voorin te gaan begeven, waar Jerry nog altijd zicht had op een top-10 klassering en ging de laatste 2 rondes nog als 7de in. Het werd echter steeds drukker voorin en helaas voor deze topper kwamen de eerste 30 renners binnen 6 seconden over de streep en was hij nummer 26. Maurice zat hier vlak achter en nog steeds op 6 seconden van de nummer 1, kwam hij als 33ste over de streep. Bryan en Marco volgden op plek 42 en 43 op 8 seconden, Jeroen Vlag op plek 55 nog binnen 10 seconden en Tom de Jong op plek 61, 12 seconden nadat de eerste over de streep kwam, wat nog maar eens duidelijk maakt hoe dicht het veld op elkaar zat.

En dan eindelijk was het tijd voor de terugweg. De 4 SBU’ers keken eigenlijk al heel de wedstrijd uit naar de terugrit, een nabeschouwing zonder arm- en beenstukken met 2 gevulde bidons gemeentepils. Een enkeling luisterde nog aandachtig naar de evaluatie van Marco, wat beter had gemoeten en waar het vooral aan het peloton lag dat er niet meer in zat voor de SBU’ers, maar de meesten zaten in gedachte al aan een heerlijk koud (wit)biertje. Het beeld van een biertje in de tuin nagenietend van de heerlijke lentezon en de gereden koers maakte de toch al prettige terugreis nog lekkerder en binnen no-time waren de 40 á 50 kilometers afgelegd.

Op naar volgende week. Een aantal sportklassers gaan zaterdag voor Ride like a Pro naar Ahoy.

Op de agenda van ZoMoCo staat Trias in Den Haag.

Notulist: Jeroen Vlag.

Download
Site by Alsjeblaft!