17 juni 2023

Het avontuur van Miguel, Paul en Fred: Een fietsknooppunt klassieker!

Zaterdag 17 juni 2023 beleefden Miguel, Paul en Fred een mooi avontuur op hun racefietsen tijdens het voorrijden van de Fred Kloppers Classic 6.0, een tourtocht van 205 kilometer die 10 september 2023 wordt gehouden.

De voorgaande edities van deze tourtocht gingen door de landelijke Alblasserwaard naar Vianen en terug maar omdat het een traditie op de tourkalender is geworden wordt deze aangepast naar een deels andere route door het groene hart. Niet omdat vorige edities niet mooi waren maar meer ter afwisseling.

Wat Fred niet had voorzien was dat er toevalligerwijs ook een wandeltocht bleek uitgezet waar het behoedzaam sturen en bellen was om de Remi’s van “alleen op de wereld” tussen Kinderdijk en het
bruggetje bij Den Donk te kunnen omzeilen. Geeft niet. Deze enthousiastelingen waren ook aan het genieten van de natuur maar dan te voet.
Aha. .daar was het veer van Bergstoep naar Bergambacht over de Lek. Zei iemand “lek”? Gelukkig bleven de bandjes goed op spanning net als de beentjes en kon er aan de overkant worden overgeschakeld van de route uit het hoofd naar de route op papier. Totdat ze na een ruime lus aankwamen bij dat andere veer bij Schoonhoven op de weg terug.


Gewapend met Fred’s “old school” papieren navigatie voor het vooraf aan elkaar geknoopte nieuwe stuk van de route, langs fietsknooppunten, begonnen ze vol goede moed aan hun reis door het prachtige landschap óók buiten de Alblasserwaard. Het zonnetje deed lekker mee, de temperatuur was prima, zolang er gefietst werd en de sfeer was opperbest.

Al snel werd de grap van de dag geboren: de Fred Kloppers Knooppunt Classic! (FK(K)C). Die knooppunten staan aangegeven met ienieminie bordjes precies op de kruispunten en zijn bedoeld voor fietstoeristen van vóór het elektrische tijdperk, die met een gangetje van maximaal 15 a 20 km/uur aankomen. Al snel bleek dat de snelheid waarmee het drietal op de kruispunten aankwam veel té hard was en er dus telkens ingehouden moest worden om de bordjes niet alleen goed te kunnen spotten maar ook nog te kunnen lezen en volgen.

Ze trapten zich een weg door adembenemende polders en ludieke dorpjes waar elke kilometer een nieuw schilderachtig tafereel onthulde maar er was wéér een hoogtepunt dat erbovenuit sprong: het trekpontje!

Daar lag het ineens tussen het riet en een smal stukje gravel bij knooppunt 19. Vastgebonden aan kettingen, wiegend op het kalme water, nodigde het hen uit om de oversteek te wagen. Met vereende armspierkracht werd de ketting strak getrokken maar bleek de pont nog vast te zitten aan de andere kant. Gelukkig kwamen er fietstoeristen aan de overkant die de ketting konden laten vieren. Met een mix van ongeloof en een vleugje angst stapten Miguel, Paul en Fred op het pontje en lieten ze de zwaartekracht achter zich terwijl ze naar de overkant gleden. Het voelde als nóg een intermezzo uit vervlogen tijden.

Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning. Bij “Fiets hem erin” in Montfoort maakten ze een welverdiende tussenstop voor een verfrissend drankje. Het was een pittoreske plek waar fietsers zichzelf uitdaagden om zo ver mogelijk over een smalle baan te kunnen fietsen alvorens in het water te plonzen. Tutti Montfort zat langs de kant op stoeltjes en het was er een drukte en lol van belang.

Paul nam het grootste deel van het kopwerk voor zijn rekening. Hij ploegde als een Caterpillar bulldozer door de kilometers heen met Fred en Miguel veelal strak in zijn wiel. De meeste SBU-ers kennen het beeld van Paul liggend op zijn ligstuur stoempend kilometers vretend met de rest er achteraan. Ook Miguel en Fred lieten zich niet onbetuigd en pakten ook de kop zodat het trio goed op elkaar ingespeeld raakte en in gezamenlijke harmonie voor elkaar wilde werken. Het laatste uur echter was het Paul die over de beste benen en longen bleek te beschikken. Dat ie reeds thuis werd verwacht zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben gehad.

En natuurlijk, wie kan organisator Fred vergeten? Hij trakteerde zijn mede-fietsers op een appelpunt met koffie in Stolwijk en een heerlijke lunch bij “Halve Maan, Het Haantje” aan de Meije. Dit als dankbaarheid om met deze sterke mannen op pad te zijn om zijn vernieuwde Classic te kunnen verkennen.

Maar het avontuur zou niet compleet zijn zonder een vleugje pech. Miguel verloor bijna zijn trapstang en twee vriendelijke ligfietsers schoten te hulp alsof ze uit het niets verschenen. Het was een moment van saamhorigheid en ondersteuning waarbij deze mannen lieten zien dat ze altijd klaarstaan om elkaar een handje te helpen (of in dit geval, een fietsje te repareren). Later bij fietsenmaker “Het Fietspad” in Bodegraven werd de trapstang strakker aangedraaid en van de verloren bout voorzien. Klasse!

Met de opgedane ervaring en kennis belooft de aankomende FKC 6.0 een rit te worden die je absoluut niet wilt missen. Dus trek op 10 september a.s. je SBU fietskleding aan, scheer en smeer je benen en maak je klaar voor een gezellig uitdagend schitterend fietsavontuur! Bereid je voor op een onvergetelijke klassieker vol ontdekkingen, prachtige landschappen en SBU vriendschap die sterker is dan een trapstang!

Fred Kloppers

Sponsoren

Site by Alsjeblaft!