08 juli 2023

De 41e Wielerronde van Abbenbroek

Op zaterdag 8 juli 2023 vond in Abbenbroek het jaarlijkse wedstrijden evenement al weer voor de 41e keer plaats. Deze happening, georganiseerd door de lokale wielerclub, trok dit jaar mede dankzij het prachtige weertje een recordaantal deelnemers en toeschouwers. De koers bij de heren werd vóór die van de dames gehouden. Daarna de koppeltijdrit, een eveneens uitdagende wedstrijd waarbij meer dan 100 teams van twee wielrenners (m/mv/v) zich hadden ingeschreven om zo snel mogelijk 3x het parcours af te leggen.

De weersomstandigheden waren ideaal met een stralende zon, prima temperatuur en een lichte bries. Het parcours bestond uit een mix van vlakke wegen, ongelijke betonplaten en een paar technische bochten, wat zorgde voor spannende en gevarieerde races.

De koers bij de heren eindigde na een intensieve race in een drama waarbij veel SBU-ers waren betrokken. Iemand raakte in de eindsprint uit balans waardoor hij vóór de aanstormende sprinters viel en een flinke valpartij veroorzaakte. Vooral Maurice en Jürgen werden getroffen door lichamelijk letsel en moesten naar het ziekenhuis terwijl hun fietsen en die van Carlo en Marco ernstig werden beschadigd. We wensen de mannen een spoedig herstel van lijf en materiaal. Een flinke smet op de zo goed begonnen dag.

‘s Ochtends hadden Gertjan en Korsten de aanhanger al geladen met de SBU tent en had onze secretaris ookal eerder boodschappen gehaald van het geld wat niet uitgekeerd hoefde te worden aan de ingeschreven SBU leden omdat vrijwel elk team de clubbijdrage in de verenigingskas had gelaten. Hulde!

Met vereende krachten werd de tent opgebouwd en ingericht en vormde dé verzamelbasis voor SBU-leden én met een eigen tent van buurvereniging WMVR (Rozenburg) die van harte welkom waren. Dank aan alle enthousiaste vrijwilligers inclusief Yvonne die als verkeersregelaar“ster” bij het voetbalveld alle SBU-ers stond aan te moedigen! En ‘s avonds na de frieten, met elkaar de tent weer afgebroken én weer in de aanhanger! Het blijft teamwork de hele dag!

Claudia van Dijk was de SBU troef in de koers bij de dames. Aangemoedigd door paps Frans en de rest van alle SBU-ers in en rondom de tent, reed zij dan weer vóórin, dan weer achterin en dan weer middenin het peloton om als 15e te finishen. Goed gedaan Claudia!

Later in de middag gaf de wedstrijdleiding het startschot voor de eerste koppeltijdrit. De teams startten vlak na elkaar waardoor er een constante stroom van renners op het parcours was. De deelnemers waren afkomstig uit verschillende leeftijdscategorieën en niveaus, van ervaren (oud)professionals tot enthousiaste amateurs.

Het publiek stond langs de kant van de weg en moedigde de renners, met zichtbaar en hoorbaar gesmeerde kelen luid aan. De sfeer was opperbest met zoveel enthousiasme en de renners gaven alles wat ze hadden om zo snel mogelijk de finish te bereiken.

Naarmate de dag vorderde, werden de tijden steeds scherper. Het was duidelijk dat de concurrentie met zoveel inschrijvingen hoog was. Het snelste SBU team na correctie van bonustijd naar leeftijdsklasse werd Wouter/Midas op de 1e plek met een hele rappe en knappe 43,45 km/u gemiddeld! Daarna op podiumplek 2: Paul/Eelco en eveneens op het podium op plek 3 Miguel/Wilmert nog vóór het 4e team Michael/Jordie. Vervolgens op SBU- plek 5: Fred/Edwin en op 6: Thomas/Kok gevolgd door 7e Gertjan/Kees en 8e Sjaak/Frans en 9e Marco/Marco en 10e Robert die alleen over de finish kwam omdat hij zijn teammaat Korsten was verloren onderweg.

Bij de dames inschrijvingen kwam team Sandra/Rudy als 1e SBU team over de streep! Gefeliciteerd!
Allemaal een flinke indrukwekkende inspanning geleverd zeker gezien de warme weersomstandigheden.

Na afloop van de wedstrijden was er weliswaar een bedrukte sfeer vanwege het ongeluk maar ook wel weer een opgetogen sfeer vanwege de geleverde (team)prestaties.

We kijken nu al uit naar de volgende editie van dit geweldige evenement. Alle vrijwilligers, deelnemers, bezoekers, supporters (óók dank aan Gégé!) en organisatie die dit wielersportspektakel mede mogelijk hebben gemaakt worden allen van harte bedankt!

Speciale dank gaat uit naar Maurice de Keijzer, die samen met Schip en Korsten de SBU rugnummers heeft geregeld! Een echt collectors item voor de koersdeelne(e)m(st)ers en wie weet levert het nog nieuwe SBU leden op!

Op naar Zuidland waar de teams bestaan uit 4 deelnemers voor de ploegentijdritten. Praat met elkaar en stel alvast je topteam samen! Wacht niet te lang!

Fred Kloppers

Sponsoren

Site by Alsjeblaft!